tiistai 19. tammikuuta 2016

kaikkee mä oon kuullu, hulluks mua on luultu, muttei mulla pleksit ihan pienest huurru






Päivä lähti tänään käyntiin tallilta tulevalla tekstarilla.Yöheinät on syömättä ja karsina myllätty, nyt syö aamuheiniä ulkona. Siinäpä se pääpiirteittäin, eikä minua enää nukuttanut.
Kurvasin tallille ja hain ponin sisään. Rippe meni minua tarhassa karkuun, joten sillä ei todellakaan ole kaikki hyvin. Aamuheniäkin se oli syönyt valikoiden. Se oli vaisu ja silmistä näki, ettei ole hyvä olla. Loimea poisottaessa sitten tuli pikkuyllätys, jonka näette ylemmissä kuvissa. Mitä se on? Hyvä kysymys.

Käytiin reilu puolentunnin lenkki talutellen ja ennen lenkkiä juotin Ripelle vellin, jossa oli greenlinea ja pellavaa. Se oli myös juonut ulkona melkein ämpärillisen aamulla ja karsinassa sille maistui heinä ennen lenkkiä. Lenkin jälkeen sensijaan olemus muuttui taas vaisummaksi, eikä ruoka kelvannut. Tuuppasin Metacamia naamariin ja vein ponin lämpimästi puettuna pihalle. Se alkoi siellä taas närkkiä heiniä, mutta siirtyi pian sivummalle torkkumaan. Sovittiin, että tallilta ilmoitetaan jos vointi erityisesti huononee.

Lisäksi tallinomistaja lupasi hoitaa Ripen maksan ja paksusuolen kraniolla konsultoituaan kokeneempia asiasta (yks teoria on, että tämä liittyy aineenvaihduntaan ja pakkasiin). 



Työpäivä meni vähän tulisilla hiilillä. Tallilta ei kuulunut mitään, joka oli hyvä merkki. Ajoin suoraan töistä ponia katsomaan ja helpotus oli suuri, kun se söi karsinassaan. Tallinpitäjä oli hoitanut sen tosiaan sillä kraniolla ja paksusuolta hoitaessa poni oli reagoinut voimakkaasti.
Greenlinepellava-velli kelpasi hyvin ja poni oli pirteä. Kakankin se onnistui tekemään juuri, kun oltiin lähdössä lenkille. Vähän tuntui olevan ponnistuksen takana, mutta kakka itsessään oli ihan hyvää. Paukamat olivat laskeneet, joskin isoimmat vielä erotettavissa ja reisissä oli myös röpelöä.

Käytiin kävelemässä taas lyhyt lenkki ja annoin senjälkeen vielä puoli ämpäriä velliä, joka maittoi hyvin. Poni oli oma itsensä, kerjäsi ruokaa ja vaikutti olevan kivuton. Sinne se nyt jäi yötä vasten vellillä tankattuna ja pusuteltuna. Peukut pystyyn, että huomenna menee jo paremmin. 



19 kommenttia:

  1. Hui kamala minkä näköiset nuo paukamat! Hevosella on varmasti ollut tosi kelju olo, ei ihme ettei ruokakaan ole maistunut. Onneksi nyt tilanne on parempi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, hurjalta näyttivät ja jotenkin minusta ponin naamakin oli vähän turvonneen oloinen... Mahakin oli raukalla mennyt sekaisin nyt on häntä sitten jäätyneessä kurapaskassa. Heh. Mut ei se mitään, kunhan tulee kuntoon. Tallilta tuli äsken viesti, että pouni on pirteä. Menen kohta itsekin paikalle ihmettelemään.

      Poista
  2. Onneksi tilanne lähti kuitenkin parempaan päin! Huh. Hurjan näköinen kyllä.
    Se on varmaan joku hevosenomistajien ihan oma ominaisuus, miten nopeasti uni voi karista silmistä kun saa tallilta ikävän soiton tai tekstarin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Mullakin menee siinä puhelimen näytön yläosassa se viesti, kun avaan näytön. Avasin näyttöä, jotta näen keltä viesti on tullut. Näin sanat "karsinassa" "heiniä" ja olin hereillä, koska eihän kukaan laita tallilta viestiä seitsemän jälkeen suotta.

      Poista
  3. Oho, hurjan näköisiä paukamia! Tulin ajatelleeksi, että talvikarvan alta moiset taitaisivat jäädä huomaamatta, jos ei tietäisi alkaa käsikopelolla tutkimaan. Toivottavasti selviätte tästä taas sillä säikähdyksellä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mietin, että olisi varmaan jäänyt huomaamatta talvikarvan alta. Varsinkin, kun juuri mahan alla se karva oli todella paksu.

      Tosin en tiedä, että olisiko karvat nousseet sitten jotenkin hassusti pystyyn, että olisi tajunnu kokeilla kädellä. Jos niitä olisi sitten edes tullut. Jos kylmä tähän siis jotenkin liittyy.

      Poista
  4. Oho! Mun kaverin hepalla oli myös jokunen vuosi sitten tuollaisia patteja ympäri kehoa ja niitä näyttivät ellillekin, mutta hän oli kuulemma epäillyt vaan allergiaksi, eikä niihin sen kummemmin kiinnitetty silloin huomiota. Taisivat patit silloin laskea itsestään, eikä niitä ole sen jälkeen näkynyt :o

    Onneksi teidän tilanne parani kuitenkin nopeasti, toivottavasti huomenna olisi vielä parempi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kummallisia olivat! Syyksi epäiltiin allergiaa (mutta mistä, kun mahakin oli mennyt sekaisin?) tai sitten pakkasen aiheuttamia "kylmänkyhmyjä", joiden tulemiseen voisi vaikuttaa Ripen metabolinen oireyhtymä ja huonontunut aineenvaihdunta. Tiedä näistä, tärkeintä on, että poni tulee kuntoon.

      Nuo allergiareaktiot on kyllä mahdollisia, tuleehan joskus ihmisillekin jostain reaktio, eikä syytä koskaan keksitä.

      Poista
  5. No onpa erikoisen näköisiä paukamia! Kyllä sulle tulee ainakin kokemusta jos jonkinlaisesta vaivasta, jos ei muuta :S. Onneks nyt pahin on ehkä takana. Voimia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä mie taas eilen tallissa päivittelin, että eikö mitään sellaista ihan tavallista ähkyä tmv. voisi olla. Aina liittyy joku pieni extra kaikkeen. :D Nyt näyttäisi siltä, että ylöspäin mennään. Kiitos!

      Poista
  6. Onpas kurjan näköisiä patteja, ei ihme että ponin olo oli tukala! Toivottavasti tuo oli vain joku ohimenevä juttu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa täälläkin toivotaan. Nyt ainakin vaikuttaisi hyvälle ja poni on piristynyt. :) Hurjia olivat kyllä patit ja ilmeisesti myös vähän aristivat, kun poni väristeli kupeitaan niitä kokeillessa.

      Poista
  7. Ohopsanssaa mitä paukamia! Edesmenneellä Immulla nousi joskus samanlaisia mohkuloita ympäri kehoa kun heinäerä vaihtui. Ell sanoi nokkosrokoksi ja paukamat laskivat päivässä-parissa. Hevonen tosin ei ollut näkyvästi kipeä mutta yksilöerojahan näissä on. Tsemppiä teille, toivottavasti ei tule lisää aamu- tai iltayön viestejä tai soittoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Äsken vasta sain viestin, että poni on pirteä ja höristellyt tallinpitäjälle aamulla. Eli hyvältä kuulostaa. :) Ripellä patteja oli vain tuolla mahan alla ja kaulan alaosassa. Illalla oli tullut reisiin sit nypylää. Mutta vain klipatuilla alueilla... Outoja kyllä, mutta toivottavasti ohimeneviä, eivätkä palaa.

      Poista
  8. Olisiko heinän seassa jotain mikä laukaisee allergisen reaktion ja katsoitteko suuta? Siellä todennäköisesti oli ja ehkä löytyy edelleen ienpinnoilta tai kielen alapuolelta jälkiä rakkuloista tai muusta reaktiosta. Se voisi selittää sen, että syö mielummin ulkona missä lumi ja pakkanen "laimentaa" suun mahdollista poltetta.

    Omallani oli tuollainen joskus laidun kauden lopulla ja sitä kuulemma alueella laiduntaneilla hevosilla oli kaikilla kerran rajuna, muttei koskaan sen jälkeen. Eläinlääkäri epäili tuolloin jotain sieni-itiötä tms. poikkeuksellista heinässä olevaa ilmiötä, jota ei todellakaan ole joka korressa. Reaktio kesähelteellä oli raju ja kortisonia sai piikittää kun pelättiin turpoavan umpeen ja hevonen oli selvästi tuskainen. Laski paukamat ihan hetkessä ja ei tosiaan koskaan ole toistunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Empä tullut ajatelleeksi suuta ollenkaan! Tyhmä minä. Täytyy kyllä huomenna vielä kurkata, näkyisikö enää mitään. Mutta Rippe söi kyllä välillä sisälläkin, sitten taas ei kelvannut. Ihan sama myös ulkona. Söi välillä ja sitten taas.. Ja kun söi, niin syöminen näytti ihan normaalille, siksi ei tullut mieleen kurkata suuhun. Tuntui olo ailahtelevan jonkin verran.

      Tallin muilla hevosilla ei ole ollut oireita (noin 16 hevosta), eikä Ripelläkään ennen tätä. Ainahan se on mahdollista, että heinässä on ollut jokin laukaiseva tekijä. Toisaalta patteja oli vain mahan alla, kaulan alaosassa muutama ja omaan silmääni silmät näyttivät tavallista turvonneemmilta. Kukaan muu ei sitä huomannut.

      Ripelle ei kortisonia saa kaviokuumeriskin takia antaa, ellei ole tuollainen hengenhätä, niinkuin sanoit. Silloinhan riski on kaiketi otettava.

      Nyt tilanne on ihan normaali, eikä ponissa ole enää patin pattia. :)

      Poista
  9. Oon nähnyt samanlaisia paukamia muutamalla vanhalla ponilla.Molemmilla myös naama turposi enemmän tai vähemmän.Toista hoidettiin kortisonipiikillä ja toinen sai antihistamiinia,molemmat tehosivat.Molemmilla kerroilla ell oli sitä mieltä että syöneet jotain heinän mukana.Hyvä että meni teillä itsestään ohi😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oliko näillä myös vatsaoireita? Ripellekin harkitsin sitä antihistamiinia, mutta ajattelin odotella tähän päivään, kun olo oli illalla jo normaali.

      Poista
  10. Toisella (pahemmin oireilleella&antihistamiinilla hoidetulla) oli usein vatsa löysällä, mutta en muista oireiliko juuri tuolla hetkellä, toisella (kortisonilla lääkityllä)taas masu normaali.

    VastaaPoista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.