sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Cushingista, talvikaviokuumeesta ja miten ne liittyvät toisiinsa

Kyllä alkaa käydä ilmat mielenkiintoiseksi. Kentällä ratsastamisesta on saanut vain haaveilla, ensin se oli altapettävää jääsohjoa ja nyt ihan silkkaa koppuraista jäätä. Maastossa ollaan kyllä käyty, vaikka tiet ovatkin jään peitossa. Hokit pitää kyllä hyvin, eikä poni oli lipsunut. Auraamattomat tiet ovatkin vielä ihan järkevässä kunnossa, mutta sinne päästääkseen on mentävä ensin jäistä tietä hyvän matkaa. 




 
Seuraava ongelma on lämpimät säät. Klippauksesta huolimatta poni hikoaa lenkillä itsensä märäksi. Se onkin jo kasvattanut klipatuille aluelle kiitettävän karvan ja ajattelin loppuviikosta ajaa sen uudelleen. Sain myös viimein tilattua eläinlääkärin paikalle ja Ripestä otetaan verikokeet. Epäilykset cushingin taudista ovat olleet läsnä ihan kokoajan, mutta olen halunnut vielä katsoa, miten oikeanlainen ruoka yms. vaikuttaa ponin olotilaan. Toivottua tulosta ei ole tullut ja oireita on, joten testataan. Saadaan sitten lääkitys kuntoon.
Täälläpäin vain tuntui olevan aikamoisen homman takana saada paikalle lääkäri, joka suostui ottamaan ACTH-näytteen, jouduin puhelimessa asiaa selventämään ja selittämään. Vasta kolmannen tohtorin kanssa saimme treffit sovittua keskiviikkoaamuksi.

Tähän mennessä olen pariin kertaan pyytänyt kokeen ottamista eri tilanteissa, mutta eläinlääkärien mielestä poni on ollut liian pirteä.. Ja siltä on puuttunut perusoireet; se ei juo tai pissaa erityisen paljon ja sen karva oli silloin normaalia (koska se oli klipattu silloin lyhyeksi). Nyt viimeisellä yrityskerralla kävi niin, että hevosia rokottamaan tulleella lääkärillä ei ollut mahdollisuutta ottaa ACTH-näytettä, koska se pitää erotella ja jäähdyttää ennen lähetystä. Ja Ripeltä ei voi sitä kaksiosaista ottaa, koska siinä laitetaan kortisonia, joten siitä on suuri kaviokuumeriski.

Ja sitten siitä talvikaviokuumeesta, jota kommenttiboksissa vähän sivuttiin yksi päivä, kun Rippe säikytteli minua. Ehkä se ei sittenkään pelkästään säikyttänyt, vaan kavioissa tosiaan oli tapahtumassa jotakin. Sehän on ollut vähän tavallista vaisumpi ja olihan sillä se kummallinen pattikohtauskin


Nyt kengittäjä huomautti perjantaina käydessään, että ruununrajassa näkyy selkeä rantu, josta kannattaa olla jo vähän huolissaan. Samaa rantua itseasiassa olin parinä päivänää tutkinut. Ensin epäilin heinää syylliseksi, mutta sittemmin lamppu päässäni syttyi; Samaan ajankohtaan sattui myös se kova pakkasjakso, joka kesti pitkään. Silloin myös Ripen ihraniska kovettui ilman selkeää syytä, se oli normaalia vaisumpi ja jätti ruokiaan syömättä. Ja nyt pakkasten loputtua poni on selkeästi piristynyt ja kaulakin pehmentynyt. Ehkä sillä sittekin oli kavioissaan meneillään jotakin, jonka pakkanen sai aikaan.
Mitään kunnollista kaviokuumetta kuitenkaan ei ole ollut, pulsseja on syynätty, lämpöjä on syynätty ja ponin liikkumista katsottu. Mutta jotain myllerrystä siellä on ollut.






Keskellä kaviota näkyy syksyn kaviokuumeen jättämä raita, Ripellä kavionkasvu on todella nopeaa!



Erilaisissa talvikaviokuumeesta kertovissa artikkeleissa puhutaan talvikaviokuumeen olevan erityisesti insuliiniresistenssistä kärsivien hevosen ongelma, toinen talvikaviokuumeelle altis hevosryhmä ovat cushingn tautia sairastavat. Bingo?
Lisäksi äskettäin sairastettu kaviokuume on vahingoittanut verisuonistoa ja heti kaviokuumeen jälkeen kaviot ovat aremmat kylmälle. Aikahan korjaa vaurioita jonkin verran, mutta ei kaikkea.

Hoito talvikaviokuumeen (ja kavioiden kylmästä johtuvan kivun) hallintaan on jalkojen verenkierron lisääminen käärimällä jalkoja ja liikuttamalla. Lisäboostia voisi sitten antaa purkista L-arginiinin muodossa. Myös joistakin yrteistä voi olla apua, sellaisia on mm. ruusujuuri.
Joudunko kuitenkin jatkossa käärimään ponini jalkoja pakkasella, vaikka kovasti olin sitä mieltä, etten lähde siihen... Huoh. :) 


Jos Rippe saisi lääkityksen cushingiin, se varmaan helpottaisi sen oloa, mutta myös hoitoa. Ja selittäisi monta mysteeriä. Ja tietenkin antaisi Ripelle lisää hyviä käyttövuosia. 




10 kommenttia:

  1. Tämä on mielenkiintoista, kiitos! Pidäthän meidät ajan tasalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä pidän! Varmaan viikon päästä verikokeen otosta ollaan jo viisaampia. :) Tarkoitus oli kaiketi ottaa se ACTH, glukoosi ja insuliini, mikäli nyt oikein käsitin. Vähän jännittää, mutta toisaalta; cushingia pystytään sentään hoitamaan ja siinä tapauksessa olisi toivoa saada vaaralliset rasvakerääntymätkin pienenemään lääkkeellä.

      Insuliiniresistenssi (metabolinen oireyhtymä) ja cushing kulkevat myös jossain määrin rinnakkain. Usein nuorempana IR:iin sairastuneet hevoset muuttuvat vanhemmiten cushing-potilaiksi. Siksi niiden oireetkin ovat hyvin paljon samanlaisia, ihraniskaa, silmien turvotusta, rasvan kerääntymistä oudosti..

      Poista
  2. Toivottavasti saatte pian selvyyden asiaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä toivotaan. Itsellä on helpottunut olo, kun sain viimein asian vireille ja viimeinkin ne verikokeet otetaan.

      Poista
  3. Mielenkiintoista aihetta. Etenkin kun omistan shetlanninponin, jolla on ollut kaviokuume kerran ja järkyttävän kova niska (ihraa, lihasta, mitä ihmettä?!). Onneksi kaviokuume oli hyvin lievä, kavioista sitä ei edes huomaa ja dieetti puri kesällä. Nyt tarkoituksena laihduttaa ponia pikkuhiljaa lisää ja toivottavasti tällä tavalla pitää kaviokuume poissa pysyvästi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se niska yleensä on ihan rasvaa ja kuonaa... :) Lihas tuntuu erilaiselle ja hevosella ei lopulta kaulassa ole kovinkaan suurta lihasta siellä ylälinjassa. Ihraniska yleensä huojuu ja heiluu puolelta toisella, kun sitä heiluttaa.

      Toivottavasti dietti auttaa ja poni ei sairastu enää uudelleen. Se ihraniskan pois saaminen onkin sitten oma hommansa; se kun tuppaa olemaan sitkeää kamaa. Rippekin oli välillä todella kuivassa kunnossa ja kylkiluut näkyi, mutta ihraniska vain pysyi. :D

      Poista
    2. Meillä on tosissaan sellainen kova kohta kaulassa harjamarrossa rintaremmin (kaulan yli menevän osan) kohdalla. Siksi jäin miettimään voisiko se jopa olla jonkinsortin lihasta. Niska ei hirveästi huoju eikä heilu, varsin tukeva koko matkalta. Ihraa kyllä löytyy sitten hyvin persauksesta ja mahasta, hehe. :D

      Poista
    3. Kyllä se kuitenkin varmaan on ihraa. Hevosella ei ole kaulan yläosassa varsinaisesti sellaista lihasta, josta ylälinja koostuisi. Asia selviää, kun tutkii kuvia hevosen kaulan lihaksistosta.

      Lähes kaikilla hevosilla on kaulan yläosassa jonkin verran rasvaa, mutta vaaralliseksi se muuttuu vasta, kun sitä on selkeästi, kuten Ripellä. :)

      Poista
  4. Olen tuntenut yhden cushing-ponin, parikymppisen shettiksen, ja sillä ainakin lääkitys auttoi huomattavasti. Toivottavasti Ripenkin tilanteeseen tulee helpotusta, oli cushingia tahi ei.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen kuullut paljon positiivisia kokemuksia lääkkeen tehosta ja mikä parasta - tuloksia pitäisi alkaa näkyä melko nopeasti.
      Alkuun vain vähän pelotti ne mahdolliset sivuoireet, neurologiset ja syömättömyydet. Mutta ainahan annosta voi pienentää jos niitä ilmaantuu.

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.